Australian labradoodle

Oorsprong
De Australian Labradoodle is het resultaat van de zoektocht naar een allergievriendelijke geleidehond in de jaren ‘70. Wally Cochran was de eerste die ging fokken met een Labrador en een standaard Poedel en gaf het resultaat de naam Labradoodle. Tegan Park en Rutland Manor in Australië gingen door met het werk van Cochran en werden de grondleggers van de Australian Labradoodle. De Australian Labradoodle is geen simpele kruising tussen een poedel en labrador. Een heel selectief fokprogramma met het inkruisen van andere rassen (De poedel, De labrador retriever, Ierse water spaniel, curly coated retriever, Amerikaanse cocker spaniel, Engelse cocker spaniel) heeft de Australian Labradoodle gemaakt tot wat hij nu is.
Karakter
De Australian Labradoodle heeft een vriendelijk karakter, is sociaal, aanhankelijk, intelligent, opgewekt, energiek en dol op kinderen. Ze hebben de “will to please “en kunnen soms echte clowns zijn. Ze zijn eenvoudig te trainen en zijn fantastische familiehonden. Labradoodles hebben uitdaging nodig en veel beweging.
Maten
Er zijn verschillende maten Australian Labradoodle:
De Standaard 53-63 cm gewicht 24kg-30kg
De Medium 43-52 cm gewicht 14kg-23kg
De Mini 35-42 cm gewicht 7kg-13kg
Vacht
De Australian labradoodle heeft een allergievriendelijke vacht. Doordat de vacht niet verhaart zijn de honden geurloos. Het is belangrijk dat de vacht minimaal 1x per week goed geborsteld word.
Australian Labradoodles hebben 2 soorten vacht. De fleecevacht en de wolvacht.
Fleecevacht
Er zijn 2 soorten fleecevacht: de fleece en de curly fleece vacht. De curly fleece heeft (zoals de naam als zegt) meer krullen in de vacht. Verder wordt de naam wavy fleece gebruikt als er veel golven in de fleecevacht zitten.
Wolvacht
De wolvacht is veel dikker dan de fleecevacht. De wolvacht van de Australian Labradoodle lijkt dan meer op een schapenvacht.
Kleuren
De vacht komt voor in meerdere kleuren: chocolade, cafe au lait, zwart, zilver, abrikoos, wit, karamel, crème en rood.
De kleur van de labradoodles kunnen enorm verschillen. In dit opzicht zijn doodles ‘toverballen’. De kleur kan enorm veranderen in de loop der jaren.